
” De mergpijp schiet vast om de onderkaak ”
Je kent ze wel, mergpijpen die je af en toe aan je hond geeft zodat hij er op kan kauwen en plezier uit kan halen. Het zou tevens goed zijn voor zijn tanden en het houdt hem even bezig.
Echter, is het een klassieke spoedpatient.. De mergpijp schiet ineens over de onder hoektanden en blijft haken om de onderkaak. Zelf krijg je de mergpijp er niet af, het doet de hond zeer of de hond laat het niet toe en trekt steeds de kop weg.
Is een mergpijp gevaarlijk?
Afgelopen zondag was het weer raak, in mijn spoed dienst kwam een spoedpatient binnen; een hond met een mergpijp om zijn onderkaak. De eigenaren hadden nog nooit geweten dat dit kon blijven haken achter de onderkaak en de meeste mensen niet. Natuurlijk gaat het ook 9 van de 10 keer goed en áls het je dan een keer gebeurt, zeggen de meesten dat ze nooit meer een mergpijp willen geven.
Een mergpijp is in principe niet gevaarlijk want het is niet levensbedreigend, als het gewoon verwijderd wordt (een hond die op straat leeft zou uiteraard op deze manier niet kunnen eten of drinken en in dat opzicht is het dan wél levensbedreigend)
Wat doe je als een mergpijp vast zit om de onderkaak van je hond?
Je belt je dierenarts of in de avond, de nacht of het weekend, de dienstdoende dierenarts.
Zo ook deze eigenaren. Het is niet direct levensbedreigende spoed maar de hond kan niet eten of drinken. Tevens, doen sommigen honden er alles aan om de mergpijp er af te krijgen en beginnen er aan te krabben of met hun kop op de grond te schuren. Hierdoor kan auto-mutilatie ontstaan. Je gaat dus het liefst zo snel mogelijk naar de dierenarts.
Na een klinisch onderzoek en een inspectie van hoe de mergpijp vast zit om de onderkaak kunnen we gaan kijken hoe we deze er af kunnen krijgen.
Wat er op komt kan er ook weer af?
Hopelijk is er plek bij de dienstdoende dierenarts en kan je er terecht.
Na een klinisch onderzoek en een inspectie van hoe de mergpijp vast zit om de onderkaak, kan de dierenarts gaan kijken hoe de mergpijp er af kan komen.
Naar mijn idee bestaan er verschillende opties :
- Als het dier het toe laat kan er gekeken worden of de mergpijp met glijmiddel en door middel van draaien, er een hoek gevonden kan worden om hem over de hoektanden te trekken
- Het dier moet gesedeerd worden omdat hij/zij het niet toe laat door pijn, stress of angst. Onder sedatie kan er eventueel met glijmiddel gewerkt worden en de mergpijp zo draaien hoe die er op is gekomen en hem er op dezelfde manier weer er af te halen
- Het dier sederen en met andere technieken ervoor zorgen dat de mergpijp doorgesneden wordt om het te verwijderen. Soms is de lip en huid erom heen enorm gezwollen of zit er geen mogelijkheid beweging in. De mergpijp zou doorsneden kunnen worden met een slijptol of draadzaag.
Ik plaats vaak een intraveneuze braunule om via deze weg intraveneuze sedatie te kunnen geven, mits het dier gezond is. Op deze manier is het minder stressvol voor het dier en hebben wij de ruimte om te kijken naar de beste oplossing. Bij een wakker dier lijkt het me erg stressvol, hoe zou jij het vinden?
Echter, sommige hondjes kunnen super mee werkend zijn of lijken er niet zo zeer mee te zitten. Dus het ligt heel erg aan het karakter van de hond, anesthesie risico en de mergpijp.
Deze zondag heb ik het dier gesedeerd en is de mergpijp met een draadzaag middels 1 snede doorgesneden en kon het geheel zo verwijderd worden.
Er klonk een gejuich vanuit de chirurgie kamer waar de hond onder sedatie lag. Het voelt toch altijd als een overwinning als we de mergpijp door midden krijgen en er redelijk snel af krijgen.
Heel veel problemen in de diergeneeskunde los je niet zo 1-2-3 op maar dit, in dit geval wel!
Lees hier meer over welke sedatie ik gebruik en hoe je de mergpijp door midden krijgt