Blauwalg bij de hond – hoe giftig is dit voor mijn hond?

Elk jaar komen er spoedgevallen binnen van honden die in blauwalg water hebben gezwommen. Is het zo gevaarlijk? Op welke symptomen moet je letten als eigenaar? Lees het in deze blog.

Blauwalg in Nederland

Elke zomer in Nederland is het weer raak. De telefoon van de spoedkliniek staat roodgloeiend omdat honden hebben in wateren gezwommen met blauwalg. Honden hebben gedronken van blauwalg water of hebben het binnen gekregen tijdens het zwemmen. Tijdens het googelen kom je tegen dat dit heel gevaarlijk is voor je hond.. Wat kun je doen op zo’n moment?

Wat is blauwalg?

Is blauwalg gevaarlijk?

Sommigen blauwalgen (bacteriën) zijn giftig en geven toxinen af. Wanneer een hond veel van het blauwalg water heeft binnen gekregen of dus gedronken kan hij/zij dus een grote hoeveelheid van deze toxinen binnen krijgen. Het is gerapporteerd dat er enkele honden aan overleden zijn. De symptomen kunnen snel ontstaan, namelijk binnen 15 minuten tot 5 uur na inname. 

Ook in Amerika zijn er enkele doden gerapporteerd zoals je hier kunt lezen.

Wat zijn de symptomen van blauwalg intoxicatie?

  • Braken en diarree 
  • Sloom
  • Neurologische klachten : tremoren (spiertrillingen)
  • Ademhalingsproblemen
  • Zwakte
  • Bleke slijmvliezen
  • Leverfalen
  • Epileptiforme aanvallen
  • Bloedstollingsproblemen (bron 2)

Wat kun je zelf doen bij contact met blauwalg water?

Je hond moet meteen afgespoeld worden en liefst helemaal gewassen, zo spoel je de bacterie van de vacht af. 

Je hond kan binnen enkele uren al klachten vertonen, soms blijft dit enkel bij braken en diarree. Zorg er dan voor dat je hond niet te snel uitdroogt. Als je dier niet te sloom is, nog aandacht heeft voor wandelen en of eventueel nog wilt eten en drinken dan kan het zijn dat hij maar weinig binnen gekregen heeft. Twijfel je, neem dan contact op met de dienstdoende dierenarts. Dit kan je eigen dierenkliniek zijn als deze nog open is, of bel een spoedkliniek in de buurt. 

Zie je neurologische klachten zoals het trillen van de kop, trillen van oogleden, trillen van wenkbrauwen bel dan meteen je dienstdoende dierenarts, er treden al neurologische verschijnselen op en je hond moet zeker even nagekeken worden en gemonitored worden dat, dit niet erger wordt. 

Bij elke andere klachten zoals sloomheid, zwakte, bleke kleur van het mondslijmvlies (te zien onder de lip), epileptiforme aanvallen moet er altijd contact opgenomen worden met een dienstdoende dierenarts.

Bij de meeste wateren staan waarschuwingsbordjes. Als je deze ziet, negeer deze niet en keer meteen om. Zorg ervoor dat jouw viervoeter niet bij dit water in de buurt komt of dit water drinkt. 

Het meenemen van een waterfles om ze water te laten drinken van schoon water, is ook een goed idee.

Op de site http://www.zwemwater.nl kun je zien welke wateren schoon zijn en veilig zijn om in te zwemmen voor je hond (en ook voor mensen)

 

Blauwalgwater
Foto: Blauwalg kan een groene, blauwe of soms zelfs rode kleur hebben. Op zwemwater.nl zie je welke wateren geschikt zijn om te zwemmen.

Wanneer moet je naar de dierenarts?

Als je binnen 5 uur klachten ziet na het zwemmen in blauwalgwater of na het drinken van blauwalgwater, of als je denkt dat jouw hond heel veel blauwalgen water heeft binnen gekregen. 

 

Wat kan de dierenkliniek doen voor mijn hond?

Helaas kunnen we niet testen op een blauwalg intoxicatie.  Met de anamnese en de symptomen maken we een waarschijnlijkheidsdiagnose. 

Als er heel veel water is ingenomen kunnen we de hond eventueel laten braken of een maagspoeling (onder lichte narcose) uitvoeren. 

Bij klachten van braken, diarree, neurologische klachten kunnen we eventueel symptomatisch behandelen. Bij ernstigere klachten zoals erge zwakte, bleke slijmvliezen, epileptiforme aanvallen moeten we het dier opnemen voor infuus therapie, symptomatisch behandelen met onder andere anti-epelepticum, eventueel aanvullende bloedonderzoeken zoals de leverwaarden, elektrolyten en stollingstesten. Daarnaast moet het dier gemonitord worden door een dierenarts. 

 

Kom ik ze tegen in de spoedkliniek?

In de spoedkliniek heb ik weinig serieuze zaken met betrekking tot blauwalg intoxicatie gezien. De meeste honden krijgen de klachten van braken en waterige diarree. Er kan soms wat (vers) bloed bij zitten. Neurologische klachten of een van de andere ernstigere klachten heb ik nog nooit gezien. 

Echter, kan braken en diarree ook behoorlijk vervelend zijn voor hond. De hond kan erg buikpijnlijk zijn, sloom, misselijk en willen niet eten. Als ze erg veel braken of waterige diarree hebben kunnen ze uitdrogen of een elektrolytenstoornis krijgen. Bij twijfel moet je altijd een dierenarts bellen!

Conclusie

Blauwalg is een bacterie die een intoxicatie kan geven bij een grote hoeveelheid inname van geinfecteerd water, dit gebeurt met name als dieren echt drinken van het water. Kijk op www.zwemwater.nl voor geschikte natuurwateren voor je hond om in te zwemmen. Als je denkt dat je hond te veel water heeft binnen gekregen spoel je, je dier af en bel je, je dierenarts. Intoxicatie verschijnselen kunnen maagdarmproblemen zijn maar kunnen ook ernstigere klachten geven waarbij soms opname en intensieve behandeling nodig is. 

Let dus goed op wanneer je, je hond laat zwemmen in natuurwater. Een leuk dagje zwemmen met de hond kan zo eindigen in een bezoekje aan de spoedkliniek.